reklam

gündem

Fobiler = Korkular

Yazar EFT MERKEZİ 11 Aralık 2018 Salı 0 yorum
Fobi Nedir?
Fobi ;  Terimsel olarak belirli durumlar ya da objelerden kaynaklanan semptomlar anlamına gelir.
Fobiler, bir düşüncenin, objenin ya da durumun varlığından kaynaklanan uzun süreli ve mantıksız korkulardır. Korkulan duruma ya da objeye maruz kalmak, ani tepkilere, güçlü bir strese ya da objeden kaçılmasına neden olabilir. Fobinin yarattığı baskı ve fobiden kaçınmak için sarf edilen çaba, fobi sahibi kişinin yeteneklerini ve davranışlarını kısıtlayabilir. Belirli fobilere sahip yetişkin kişiler, fobinin neden olduğu korkunun mantıksız ya da aşırı olduğunun farkında olsalar da, üstesinden gelemeyebilir.
Bir kişi, birden fazla fobiye sahip olabilir !
Fobilerin Nedenleri
Fobiler genellikle ergenlikte ya da yetişkinlikte ortaya çıkmasına rağmen, her yaştan insanı etkisi altına alabilir.  Çocuklukta görülen fobiler ilerleyen yaşlarda kaybolabilirken, yetişkinlikte ortaya çıkan fobiler ise genellikle birden başlar ve uzun süreli olur. Yetişkinlerde görülen fobilerin sadece %20’si tedavi olmadan kendiliğinden kaybolur. Kadınlarda, erkeklerden daha çok fobi görülür.
Fobilerin nedenleri bilinmiyor olsa da, çoğu travmatik deneyimler sonucu oluşur. Fobiler aynı zamanda öğrenilen korkulardan da kaynaklanıyor olabilir. Köpek tarafından ısırılan ya da saldırılan bir kişi, köpek fobisi geliştirebilir. Benzer şekilde, bir kişinin köpek saldırısına tanıklık etmesi de, fobinin nedeni olabilir.
Fobilerin Semptomları ;
Fobilerin semptomları aşağıdaki şekillerde görülebilir;
  • Fobinin kaynağı olan duruma karşı hissedilen aşırı ve mantıksız korku,
  • Korkulan objeden kaçma ya da korkulan durumları engellemeye çalışmak,
  • Panik atak, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terlemek, titremek, bayılmak gibi fiziksel semptomlar,
  • Belirli durumlarda olma ya da objelerle karşılaşma korkusu gibi beklentisel kaygılar

Hiç yorum yok:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.